Kek span coklat yang dipotong mengikut saiz bekas mousse. Ianya diperbuat dari bahan-bahan seperti coklatkrim putar dan juga gelatin mari kita lihat cara membuatnya.
2 bungkus biskut marie 300g setiap pek tapi saya kurangkan sikit setengah row macam tu Milo 350g.
Kek batik guna coklat masakan. Tapi nak sedap pilih seperti dalam pic ni jenama Morris. Berikut di kongsikan asas bahan-bahan untuk resepi kek batik mudah dan cara cara membuat kek batik yang sedap dan lembut. Rohaida Wan Mohd Nor my SIL Sumber.
Kredit resipi foto. Dessert yg mudah kerana kita tak perlu guna bakar guna oven. Guna cheese butter atau planta kalau dibuat kek ni akan menjadi juga.
Jom kita tengok bahan-bahan membuat resepi kek batik lembut special ni. Last skali masukkan biskut. Macam kek coklat tapi bukan heheh tapi ini ialah kek batik melting tak dapat nak tengok dalam dia sebab nak bagi hadiah dekat kawan.
Tuang adunan coklat ke atas kek batik tadi. Mousse Strawberi Coklat merupakan pencuci mulut yang banyaknya dijual di kafe kafe popular seperti Secret Recipe. Ambil loyang letak baking paper.
Terpulang kepada selera anda untuk tentukan sama ada untuk meletakkan lapisan coklat ataupun biskut Marie yang lebih tebal. 3 sudu besar cocoa powder Jika tidak diletakan tidak menjadi masalah. ½ tin susu pekat manis MaDiHaA guna 13 tin saja 1 ½ cawan milo.
Tunggu sekejap 2-3 minit sehingga biskut lembut sikit baru tuang dalam loyang. Kacau sebati biar semua sekata. Perbezaan kek batik biasa dengan resepi kali ini adalah kerana kehadiran coklat ganache di atas kek batik ini.
Sepenuhnya guna milo sahaja. Antara jenis kek yang popular lain adalah seperti kek coklat kek pisang kek oren dan kek pandan. Tu pun ada sis langgar je sukatan untuk beberapa bahan.
1 sudu kecil esen vanila 34 tin susu pekat manis. 5 sudu besar milo. Dessert yang mudah kerana kita tak perlu bakar guna oven.
Antara jenama bahan2 yg che Nom guna. Lihat juga resipi-resipi untuk Kek Batik Ganache Coklat. 1 bungkus biskut marie.
Cairkan mentega guna kuali lebih senang 2. Kacau rata bg smua bskt bersalut coklat. 200gm millo boleh letak lebih sikit jika suka.
Kali ni saya add dua sudu besar horlick urm lagi lemak rasa dia. Jangan guna susu full cream atau susu cair sbg ganti whipping cream. 647 resipi yang mudah dan sedap untuk kek coklat daripada komuniti memasak terbesar di dunia.
Ada jugak yang guna coklat. 2 pek 540g-600g biskut marie 1 ketul 200g butter unsaltedsalted ½ cawan 153g susu pekat ½ cawan 50g serbuk koko 1 cawan 120g serbuk milo ½ cawan 118 ml air panas ½ sudu kecil garam kalau guna unsalted butter 1 biji telur 1 sudu kecil ekstrakesen vanilla Bahan-bahan untuk topping coklat ganache. Kacau hingga sekata dan coklat cair.
Kek Batik Indulgence yg mempunyai 3 lapisan iaitu lapisan kek batik lapisan cheese dan coklat ganache. Kemudian terus masukkan susu pekat. Kacau cepat2 tkt berketul.
Untuk kek batik kali ni Che Nom sediakan tanpa telur. 1 ketul butter 250 gm 1 bar coklat masakan 250 gm dipotong kecil2. Penyediaan Kek Batik Coklat.
Masukkan pula milo dan serbuk koko. Aku guna panduan resepi dari blog Che Nom. Untuk kek batik kali ni Che Nom sediakan tanpa telur.
Dark Chocolate utk ganache coklat masakan Beryls 3. 300g coklat compoundcoklat masakan. Kalau boleh guna coklat berkualiti tinggi supaya rasa kek batik lebih sedap.
Lapiskan kek tadi berganti-ganti dengan lapisan coklat dan biskut Marie. Masukkan serbuk koko 5. 1 sudu besar serbuk koko.
Next masukkan telur kacau dl bg rata dan baru masukkan air. Untuk kek batik masak butter sampai cair masak kek batik guna api kecik je. Serbuk koko Cacao Barry 2.
BAHAN-BAHAN MEMBUAT KEK BATIK COKLAT VERSI LAPIS. Nak best guna brand van houten. Dah okay masukkan biskut Marie.
Kacau sebati pastikan semua biskut kena coklat. Size Loyang 9x9 inci nak guna 10x10 pun boleh. Korang bayangkan lah acik Laura blaja buat kek batik ni dari housemate zaman blaja kat hostel.
Masak dalam rice cooker je. Mentega sy guna Salted WestGold - merah susu manis cream cheese Tatura kuning susu tepung Fernleaf roti marie coklat MyBiscuit patah2kan sudu besar susu segar optional sudu besar kuaci hijau disangai 1-2 minit sudu besar almond slice disangai 1-2 minit Dapur Yusfarisyia. 250gm buttermarjerin- hasue guna marjerin puterijadi kek tak mudah lembik.
Kek Batik Susu Cheese. Atau anda boleh guna biskut digestive juga. Masak kesemua bahan guna api perlahan je.
Tapi tak ikut sepenuhnya pun sebab untuk kek batik aku ubah resepi daripada kek batik sesuka hati haritu. Cuma bahan untuk lapisan cream cheese dan ganache guna Che Nom punya. Kemudian masukkan coklat.
8 biji telur gred A. 1 tin kecil susu pekat manis boleh kurangkan sedikit. 3 sudu makan serbuk koko.
Sejukkan selama 30 minit. Ada jugak yang tak guna serbuk koko. 34 susu tin pekat manis.
Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 6 jam sebelum dipotong. Cara pembuatannya amat mudah hanya menggunakan beberapa bahan dengan bahan utamanya ialah coklat masakan dan menggunakan teknik double boil. Air panas sedikit 6.
Masukkan 2 sudu susu pekat 3. Resepi Kek Batik Melting. Biskut meri secukupnya.
KEK BATIK TANPA TELUR. Bahan-bahan diperlukan untuk masakan kek batik. Follow my blog with Bloglovin.
Terus tuang atas permukaan kek batik tadi. Seterusnya masukkan mentega dan kacau lagi. Gaulkan biskut marie sedikit demi sedikit supaya senang nak sebati.
Gunakan api kecil kacau hingga tak berketul. Acik Laura ubah sikit dengan guna susu pekat dan guna telur 2 biji sahaja. Resepi asal guna gula secawan dan telur tiga biji.
25 keping biskut Marie mana-mana jenama. Resepi Kek Batik Simple dan Sedap. 5 sudu besar susu pekat manis.
Coklat ganache merupakan coklat cair yang diletakkan ke atas kek batik tersebut. Kek Batik Indulgence yang mempunyai 3 lapisan iaitu lapisan kek batik lapisan cheese dan coklat ganache. Resepi Kek Batik Coklat Ganache Bahan-bahan untuk kek batik.
Kek Batik Coklat. Kek batik milo ini dibuat mengikut kreativiti pemilik resepi ini yang mana beliau menyatakan guna topping dengan Choc Ganache dan paling sedap sehingga terasa coklatnya. Loyang 4 segi saiz 7-8 ya.
Cara buat kek batik. Padam api dan angkat. Ambil sudu atau apa-apa alatan masakan yang mempunyai permukaan rata dan tekan di atas kek tersebut untuk memadatkannya.
KEK COKLAT BATIK MERI.